2014-Nederlanders en het WK voetbal

Nederlanders en het WK voetbal

juni 2014

Met een kleine twee weken te gaan tot het WK voetbal in Brazilië, begint de oranjekoorts op gang te komen. De Nederlandse supermarkten en reclameblokken stromen weer vol met oranje acties, van sambaballen tot juichpakken.

In Brazilië zelf blijkt niet iedereen even enthousiast. De bevolking stelt daar de vraag waarom er wordt geïnvesteerd in de organisatie van een WK en Olympische Spelen (in 2016), terwijl er zo’n groot verschil tussen arm en rijk bestaat in Brazilië. Ook op andere gebieden is het WK in Brazilië omstreden; zo vond bij de bouw van het stadion in Sao Paulo eind maart het achtste dodelijke arbeidsongeval in de WK-voorbereiding van Brazilië plaats. Evenals in het voetbal lijkt de WK-organisatie winnaars en verliezers te kennen.

NCDO Onderzoek peilde hoe Nederlanders denken over het WK in Brazilië, over arbeidsrechten, over toewijzingsprocedures van de FIFA en over de verantwoordelijkheid van sponsors en sporters. Vertrouwen zij de grote sportkoepels? En is voetbal volgens Nederlanders een vorm van armoedebestrijding?