2014-Internationale Financiele stabiliteit

Internationale Financiele stabiliteit

januari 2014

Het project X van de wereldeconomie. Het begon als een feest: stijgende aandelenkoersen, stijgende huizenprijzen, stijgende bonussen. Maar het feest werd een nachtmerrie. Niet alleen voor de mensen die meegedaan hadden, maar ook voor mensen  die, ver weg, nauwelijks weet hadden gehad van de overvloed en er in ieder geval niet van hadden geprofiteerd. De bankencrisis in 2007/2008 in de VS sloeg over naar Europa en de rest van de wereld in de jaren erna. De financiële en economische crisis heeft geen land ongemoeid gelaten.

Deze publicatie geeft een mondiale blik op de financiële crisis. Het laat zien dat internationale financiële stabiliteit kan worden beschouwd als een global public good. Omdat een economische crisis in de VS of Europa ook invloed heeft op burgers in andere delen van de wereld, via veranderende handelsstromen, instabiele financiële markten of verminderde geldtransfers van migranten.

Kan het mondiale financiële systeem de grote risico’s beteugelen die voortkomen uit het blijven rekenen op tomeloze groei? En wat kunnen de verschillende actoren doen? Zie voor een antwoord op die vragen het onderzoek over internationale financiële stabiliteit: van kredietcrisis naar mondiale economische crisis.